Kas raamatud on liiga odavad?

Kas raamatud on liiga odavad?Kultuuriminister Lang mängib mõttega tõsta raamatute käibemaksu 11 protsendil võrra, mis tähendaks lugeja jaoks raamatute hinna tõusmist.

Kuigi Lang ütles täna ilmunud artiklis, et mingit plaani seda raamatutele kehtivat madalamat käibemaksu kaotada pole olemas ning meenutas, et täna saab riigi toetusmehhanismist ehk alandatud käibemaksumäärast tuge kogu raamatupoes müügil olev trükitoode, sealhulgas ka alaealistele mittelubatud trükised.

Isegi kui maksutõus ei ohusta kõiki trükiseid, siis pole põhjust arvata, et kirjastused pääseksid ilma kahjudeta. Raamatute kirjastamine Eestis toimub suuresti entusiasmist ja rikkaks pole selle äriga praktiliselt mitte keegi saanud.
Rein Lang on tuntud kui cartlandistliku kirjanduse tuline vastane ja seetõttu võib oodata näiteks mitte kuhugi välja viivat debatti selle üle, mis on kvaliteet kirjandus ja mis mitte ehk millisele raamatule jätta kehtima 9 protsendiline maksumäär ja millisele trükise puhul tõsta see 20 protsendini.
Maksutõusud on ebameeldiv teema ja poliitikult nõuab julgust sellise ideega mängimine. Samas on Lang antud juhul valinud kerge vastase – käputäis intelligente ja raamatusõpru ei ole kuigi oluline seltskond, kellele ebameeldivuste tekitamine päädiks millegi tõsisemaga. Vaevalt, et mõni vallavolikogu tasemest kõrgemale küündiv poliitik julgeks mängida avalikult mõttega kehtestada konkreetne automaks. Pealegi pole raamatute käibemaksu tõstmine mingi üliradikaalne samm nagu näiteks seda võiks olla Barbara Cartlandi teoste müügi keelamine Eesti vabariigis.
Raamatute käibemaksu tõstmise mõttega mängimise tuhinas on sobilik meenutada üht aastatetagust tsitaati Langi parteikaaslase ja toonase kultuuriministri Urmas Paeti poolt.
„Kultuuri ei saa käsitleda tavapärase majandusharuna. Paljudes Euroopa riikides on kultuurivaldkondades maksuerisused - need on väiksema käibemaksuga kui tavaline kaup. Kultuuri ja kultuuritooteid ei saa käsitleda päris samasuguse toodanguna nagu saapad või leib.”
Hea lugeja! Mis muutuks sinu jaoks, kui raamatute käibemaks peaks tõusma? Kas raamatud on praegu rahvale piisavalt kättesaadavad? Kas ostaksid rohkem raamatuid, kui nad oleksid odavamad?
Kõik teemakohased mõtted on oodatud aadressile online@epl.ee ja selle loo kommentaariumisse!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar