Koduvallast...

Lugege, mida mõtleb meie valla volikogu esimees

Martin Andreller tahab Vigala tuntust tõsta
13.11.2013, 09:00
Reet Saar
Martin Andreller (27) on vastne Vigala vallavolikogu esimees.

Vigala vallas Rääski külas Andrese talus üles kasvanud Martin lõpetas Kivi-Vigala põhikooli, edasi tuli Pärnu-Jaagupi gümnaasium ja 2005. aastal asus ta Tallinna Ülikoolis ajalugu õppima. Ta ei pea end sellise noore näiteks, kes on kaugemal asunud koolid läbi käinud ja kodukanti tagasi tulnud. „Arvan, et ma pole siit kunagi ära läinudki,“ kinnitas Martin.
Tema esimeseks töökohaks, kui kodutalus tehtut ja tehtavat mitte arvestada, sai pärast kõrgkooli lõpetamist Kistler-Ritso sihtasutus ehk rahvakeeli Okupatsioonide muuseum, kus ta on ametis teadurina ja korraldab kuraatorina näitusi.

Uurimisteemaks metsavendlus

Peamiseks uurimisteemaks kujunes juba õpingute ajal metsavendlus, sest Vigala piirkonnas oli see liikumine aktiivne. Eesti kõige suurem vastupanuorganisatsioon, Relvastatud Võitluse Liit (RVL) loodi samuti Vigala valla Araste külas. Hiljuti võeti muuseumis maha metsavendade näitus, mille keskne objekt oli Põrgupõhja punker. Jah, seesama, mis asuski omal ajal Vigala mail ja mille asukohta praegu tähistab mälestuskivi. Punker ehitatakse uuesti üles kunagise originaali asukohas. Palgid on juba Vigalasse toodud ja kevadel läheb selle ehitamiseks. Põrgupõhja punker oli ligi 7 m pikk, 3 m lai, pluss eeskoda, kokku 18,6 m2, kus varjas end eri aegadel 10-16 inimest.

Loe pikemalt 13. novembri Raplamaa Sõnumitest

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar