Pärimuspidu

Eesti Folkloorinõukogu kutsub kõiki rahvarõivaid tuulutama ja tantsujalga keerutama Pärimuspidu Baltica pidudele 2016. aasta jaaniajal!

Baltimaade rahvakultuurialane suursündmus Pärimuspidu Baltica 2016


Pärimuspidu Baltica 2016 toimub 22.-24. juunil, tähistades sel korral pärimuslikku jaaniaega ja pühade pidamist pärimuskultuuri toel. Rahvusvaheline festival Baltica Eestis, Lätis ja Leedus on osa ülemaailmsest folklooriliikumisest. Baltica on Balti riikide suurim ühisprojekt, mis sai alguse 1987. aastal Leedus ning toimub kordamööda kolmes Balti riigis. Tegemist on riigifestivaliga nii oma rahvuskultuurilise tähtsuse kui ka regionaalse aspekti poolest. Pärimuspeost Baltica võtavad osa kõikide maakondade folklooriharrastajad, vähemusrahvuste folkloorirühmad ja külalisrühmad paljudest välisriikidest.



Baltica poeb põue ja kodu küla õue – pärimuspeo juhtmõttes peitub see, et 2016. aasta festivali korraldades on Eesti Folkloorinõukogu soovinud tuua pärimuskultuuri festivali linnast taas maale, kogukondade keskele, külaplatsidele ja koduõuedele.
Suvine pööripäev on valguse püha ja lootuste päev looduse keskel. Valgust ja lootust vajame ka tänapäeval üha enam, peame koos hoidma tähtpäevade rahvapärimust ja tuletama meelde suveaja laulud-tantsud-pillilood. Jaanipäeva tähendus on oluline kõigile – tähistame seda üheskoos!

Pärimuspeo Baltica esimesel päeval, 22. juunil koguneme Lõuna-Eestisse, Põlvamaale, kus Mooste mõis muutub tõeliseks pärimuskülaks - kokku tulevad Eesti folklooriansamblid ja rühmad, külalised välismaalt, toimuvad õpitoad ja loengud, avatud on kodukohvikud ja meisterdamistoad. Pärimuspäev algab keskpäeval ja õhtu lõpetab pärimuspeo avalavastus ning sellele järgneb öötundideni ehe simman.

Jaaniõhtul, 23. juunil laieneb pidude võrk üle terve Eestimaa - küladesse, parkidesse, metsadesse, mägedele, hoovidele. Balticaga on liitunud pärimuslikud jaaniõhtud, kus hoitakse paikkonna kombeid ja kutsutakse külla pärimusmuusikud meilt ja kaugemalt. Kõigis maakondades üle Eestimaa toimub kokku 36 ehedat ja pärimuslikku jaaniõhtut, kogukondade ja külade keskel, külalistena saabuvad nende õuedele pillimehed ja lauluansamblid, et ehe jaanimelu oleks täielik.

24. juunil, jaanipühal, kohtume Põhja-Eestis, Saue vallas Vanamõisa Vabaõhukeskuses, kus samuti peame ehedat pärimuspidu ja pühitseme jaanipüha koos külalistega välisriikidest, koos lauldakse jaaniaja ja suvise pööriaja laule.


Rohkem teavet: www.baltica.ee
www.facebook.com/balticaeesti
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=15I89QBOZ0S9F-r4F0lnzqqeYgRg
Pärimuspeo Baltica 2016 põhimõtetega liitunud paikkondlike jaanitulede kaart. http://baltica.ee/Parimuslikud_jaaniohtud_1595 #baltica #eestimaa #jaaniõhtud #2016 #jaanipäev #jaanipidu #jaaniõhtu #pärimus #jaanituli #pärimuslikud #jaanituled #kaart #pärimuspidu #folklore #festival

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar