Avatud talud 24, juulil - meie külastame

Alustame oma küladetuuri naabervallast Koongast, kus elanikke 1096, elavad 42 külas, millest 6 on tühjad ja 15-s on elanikke alla 10.  Valla pindala 440 ruutkilomeetrit, millest metsa 48% ja põldu 18%.  Viimase kahe aastaga on  viidud mustkatte alla 7. km. teid ja lammutatud 5 kolemaja
1.     Koonga. Panga talu Ura küla. Rooside kasvatus; roosiaretajate kollektsioonaed. Mesilaste pidamine ja koduveini valmistamine, mida hinnati auhinnaga viimasel konkursil.  On võimalik tellida omale uus roosisort. Kontaktisik Silva Tamsalu silvatamsalu@gmail.com telefon 53478379 Ütleb, roosid panid ta silmad särama. Veini tegu algas kibuvitsast. Kindlasti on tore selle imelise naise tegemistest osa saada. 
2.     Koonga. Sepa mahetalu. Pikavere küla. Loomakasvatus, piimatootmine, väiketööstus, munakanad. Ekskursioone võetakse  pidevalt vastu, ooteaega on võimalik sisustada talurestoranis, mis on keskendunud oma talu toodangule. Võimalik maiustada kohaliku jäätisega.  Näidatakse maatõugu lehmi, saane lüpsikitsi, kanu, kalkuneid, paabulinde. Kaasa ostmiseks sobib sõir ja grilljuust, mis said esikoha Saatse Sõirapäeval. Kontaktisik Nele Tamm neletamm70@gmail.com telefon 56659135 Kontakt talupäeval 56837183 Pikavere küla on eriline just oma kiviaedade poolest. Esiisad ladusid kivid aedadesse teeäärde, ka põldude piirile ja nüüd on nende kohuseks tehtut  hooldada. Pikavere oli Pärnumaa aastaküla 2006.
3.     Varbla  Mikkeni talu Tamba küla. Kontaktisik Kristel Kuusik mikkenilambatalu@gmail.com  telefon 53306988 ja talupäeval 5119359. Saab näha Kihnu maalambaid, näidatakse erinevaid villatöid: noppimine, kraasimine, ketramine, kudumine. Kodukohvikus magusad ja soolased suupisted. Pakub lõnga, lambanahku ka elusloomi.  Avatakse kirbukanurk. Veel näeb erinevaid kanu, kalkunitibusid ja küülikuid. Merepäästjad suitsetavad tuura.
4.     Ridala Tuulingu talu Haeska küla. Puu- ja köögivilja kasvatus. Kalandus. Tegeldakse õunakasvatusega. Kontaktisik Ants Ale info@tuulingu.ee telefon 5048950. Kogu päev on avatud Tuulingu Kohvituba.  Kui Sulle meeldivad mereäärsed paigad koos lahelt puhuva tuule, rannaniitude, merelindude ja õhtul neemenuka taha loojuva päikesega ning Sa soovid mõnes niisuguses idüllilises paigas puhata, siis oled teada saanud õige koha. Linnuhuviliste hulgas on see koht tuntud kui Euroopa meister – just siin on linnuvaatlejad näinud 24 tunni jooksul kõige rohkem erinevaid liike.
5.     Martna Eriti talu. Kuluse küla. Kontaktisikud Airi ja Avo Erit eritieriline@gmail.com telefon 56563885. Aia tutvustus paaristundidel. Tegeldakse Iluaiandusega, ravim- ja maitsetaimede kasvatamisega. Tegevusaladeks on roosikasvatus, käsitöö ja kulinaaria. Kohapeal  portreede näitus, joonistused, ajalookillud ja võimalus valmistada söödavaid roose. On kodukohvik ja käsitöö müük.
6.     Kullamaa aiandi külastus.
7.     Nüüd on valiku koht. Tutvustamiseks panen üles Kärneri-Jõe suurfarmi andmed. Märjamaa. Laukna küla  Piimaveiste kasvatamine ja teravilja tootmine  Andres Kirsipuu andreskirsipuu@hot.ee Piimafarm 300 lehmaga. Võimalik selfisid teha ja vasikat süles tassida. Hargiga sita loopida,  kes kaugemale. Traktoritega sõit. Kella 16.30-st saab lüpsi näha.
8.     Märjamaa Enno talu Laukna küla.  Tegeldakse taimekasvatusega. Peamine tegevusala külmakindlad sõnajalad, nende paljundamine ja müük Kontaktisik Aivar Kaljuste aivar.kaljuste@mail.ee telefon 53641922 Toimub ekskursioon taimemaailmas. Kohalikust toormaterjalist toit (kohvik).   Suitsusauna tutvustus ja tünnisauna võimalus

Rühma reisiplaani seadis kokku Jaan Viska.  Osa kohti varasemast muutus  seetõttu, et paljudes korraldatakse avatud talupäeva õppepäevana. Eks me selle aastaga saame täiendava kogemuse-teadmise, kui palju talusid mahub ühte päeva. Jääb soovida avatut meelt ja head tahet talukäikudel. Nagu näete on kohvikuid rohkesti, kus saab nautida pakutavat. Ilusat reisipäeva. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar