Nii palju häid raamatuid, mida lugeda uuesti!

Kasutaja Kose Raamatukogu foto.

Madde Kalda ``Seitse tähte taeva Sõelas``
Madde Kalda esimene ja ainsaks jäänud romaan enam kui saja-aasta tagusest Läänemaa küla- ja taluelust Südamlik, autori ema elulool põhinev raamat. Lisaks haaravale tegevustikule saab aimu tolle aja rahvakommetest ja talude päriseks ostmisega algavast kihistumisest talurahva seas.
Rein Sikk ``Minu Ugrimugri : uskumatud seiklused soome-ugri inimeste ilmas``
Leelo Tungal, ``Seltsimees laps ja suured inimesed : veel üks jutustus õnnelikust lapsepõlvest``
Tõnu Õnnepalu ``Paradiis``

A. H. Tammsaare „Elu ja armastus“
See on hea raamat, mis kirjutatud Tammsaare lemmikteemal – mehe ja naise vahelised suhted. Romaanis on draamat, koomikat, traagikat, paatost, kulunud tõdesid. Ei teagi, kas on eesti kirjanduses teist teost, kus nii palju kordi trükitud ära sõna ARMASTUS.
19-aastasele Irmale oli see esimene ja suur armastus, Rudolfil, kes oli umbes kaks korda sama vana kui Irma, oli olnud palju armusuhteid ja tegelikult ta ei uskunudki enam armastusse. Siit võiks teha järelduse, et suhe toimib siis, kui inimesed on samaealised, samasuguse emotsionaalse ja elulise kogemusega. Lisaks sellele, et alguses, kui see nende suhe algas, siis see baseerus valedel ning valedele rajatud suhe on juba eoses iseenesest vale.
Romaanis ei puudu ka kiremõrv.
Tammsaare teksti ja lauseehitust on mõnus lugeda , üks tekstinäide :
„Sest ilmas on ikka nõnda, et kui armastab mees, siis ei armasta naine, ja kui armastab naine, siis ei armasta mees. Teist ei ole. Minul on alati sellepärast kõik kuramaasid lörri läind, et mina hakkan armastama, aga niipea kui mees näeb, et juba armastad, kohe teeb sääred. Mees tahab, et peab lõbus olema, aga kes siis saab lõbus olla, kui ta juba armastab.“
Raimond Kaugver „Nelikümmend küünalt“
Peategelane mõtleb oma sünnipäeval tagasi neile neljakümnele aastale - küünal haaval.
Jaan Kross "Tahtamaa"
Jaan Krossi viimane romaan "Tahtamaa", mis räägib maa tagastamisest õigusjärgsele omanikule 1990. aastate alguses
Silvia Truu „Pilvede kõrval toas“
Lastekirjaniku kirjutatud kurb jutustus täiskasvanutele mehe kaotanud naisest

Lugesin Eesti Ekspressis ilmunud kirjutist Valentine Nõlvakust. Meenus, et 2007 aastal ilmus kirjastuselt Varrak tema mälestuste raamat ``ELLUJÄÄJA MÄLESTUSED``, mille tollal suure huviga läbi lugesin. Raamat kandideeris ka Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali auhinnale.
Kohanud keerulise elusaatusega inimesi, keda aeg on muserdanud, kes ei taha möödunut meenutada. Meil, noorematel on siiski neid mälestusi väga vaja, et hinnata käesolevat aega, et väärtustada, seda, mis meil olemas.
Tema eluloost vaimustusid lavastaja Peeter Volkonski ja filmimees Jaak Kilmi, kes kirjutasid „Ellujääja mälestuste“ põhjal kuueosalise telesarja stsenaariumi. Nad osalesid sellega ka EV100 raames korraldatud teledraamasarjade konkursil, kuid ei osutunud 27 töö hulgas võitjaks. Siiski vääriks see lugu jäädvustamist. Jään huviga ootama, millal telesari teoks saab. Valla raamatukogudes on Valentine Nõlvaku mälestusteraamat ootamas uusi lugejaid!
Tuleb raamaturiiulitelt üles otsida ka
Mats Traat ‘‘Inger‘‘
Kaunis lugu armastusest.
Stella Noode ``Varastatud õnn``; ``Tagasi koju``; ``Ja saabub õhtu``
Ema kirjutatud, tütre illustreeritud kolmeosaline romaan.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar