Tammsaare


A.  H. Tammsaare tuntuim tsitaat on kahtlemata: "Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka armastus." Kirjanikul on ka hulgaliselt teisi tabavaid ütlusi. Avaldame Tammsaare sünnipäevanädalal iga päev väikse valiku, mille seast võid leida oma uue lemmiku:
B.    
Kui inimesel on täis aru peas, siis on ta igav. („Elu ja armastus“)
C.    
Mida vähem räägid, seda parem, sest inimene mõistab sõnu enamasti võõriti. Ta mõistab ka vaikimist võõriti, aga seda vähem, nii et on vähem parem. („Põrgupõhja uus Vanapagan“)
D.   
Kes on veel huvitatud oma naisest, see on huvitatud kogu maailmast. („Tõde ja õigus IV“)
E.    
Kõik otsivad mingit uut elumõtet. Ka meie otsime. Inimesel hakkab hea, kui tal on midagi otsida. Aga hoidku jumal ise neid leidmise eest. (Valitud artiklid)
F.    
Pole sellest küllalt, kui isamaad armastatakse, vaid oma armastuse peab oskama ja suutma ka teoks muuta, sest armastus on tegu. („Tõde ja õigus V“)
G.    Meie armastame ja imetleme võimatut, sest see tundub ideaalsena. („ Niskamäe“ ja meie Vaba maa nr.291, 1936
H.    Armastus pole ainult sõna ja armumäng on sagedasti kättemaksmine iseendale!   ( Varjundid. Noor – Eesti Kirjastus, Tartu 1917. [Jutustused II . 1960] )
I.        Rõõm ja Õnn on kui rändajad linnud, kes kardavad sügist ja tõttavad kevadele vastu. (Tõde ja õigus I. 1926)
J.       Tõde haavab, tõde pole inimese tarvis. (Tõde ja õigus II 1929)
K.     Isegi Kristus pidi maailmas mõnikord valetama, sest mille muuga võis ta inimest lohutada.  (Tõde ja õigus II. 1929)
L.      Inimene allub kergemini võimule kui vaimule. (Vaim ja võim. Eesti Noorus nr.3, 1937)
M. Armastus on õnn ja elu. (Poiss ja liblik. 1915. [Jutustused III. 1962] )
N.   Kultuur on kõige raskem töö ja inimene ei armasta rasket tööd. Inimene teeb kehalistki tööd ainult siis, kui ta on sunnitud tegema, esimesel võimalusel aga muutub ta kohe töötatööliseks. Kultuuritööga on see ammugi nõnda. (Tööst, mängust ja igavusest. Vaba Maa nr. 145-146, 1934)
O.   Kogu kultuurivõitlus on matsi ja vurle heitlus. (Avalik kiri A. H. Tammsaarele. Vaba Maa nr. 59-60, 1927 )
P.     Üldse on tähtsa ja tühise küsimus raskeim probleem elus ja kunstis. Sest kes ütleb vanale või noorele, mis on tähtsam, kas mõni tühine naljasõna, mõni „hele jaal“ või mõni kirikukella helin, mis kostab üle raba? ( Andres ja Pearu. Teater nr.6, 1938. [Valitud artiklid. 1976] )
Q.   Inimene on ju nii imelikult loodud, et kõige enam heidab ta teistele ette just oma patte. (Tõde ja õigus IV. 1933)
R.     Inimese mõistus on väga piiratud, tema rumalus aga piiramatu. (Usust ja tema õpetusest. Päevaleht nr. 258, 1917 [Sõjamõtted 1919] )
S.     Kui teil kunagi elus on mõni suur unistus, siis teostage ta ise, ja kui te seda ise ei suuda, siis loobuge, alistuge, aga ärge lootke teistele. (Tõde ja õigus II 1929)
T.     Siit  näete: ühed teevad ja ei saa midagi, teised ei tee midagi ja saavad ainult. (Tõde ja õigus II. 1929)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar