Pärimused

Põlised Jõulud · 
Põlised jõulud on rõõmu ja puhkuse pühad
Liisa Kaasik annab seitse nõuannet, kuidas põlistest jõulutavadest jõudu ja jõulurõõmu ammutada.
1. Hoia ja loo oma pere jõule erilise hoolega. Jõulud on aastavahetuspüha, mil lõpeb vana ja algab uus päikeseaasta. Kui sel ajal valitseb kodus puhtus, küllus ning vaikne üksmeelne ja rõõmus olemine, pakub seda kogu algav aasta. Meie rahva jõulud on perekondlikud, kodused pühad. Seega tõelise jõulumeeleolu ja -rõõmu loomine algab ennekõike südamest ja suhtumisest, nõudes omajagu häälestumist, et argisest välja lülituda ja astuda keha ja meelega aasta kõige pühamasse puhkepaika, aega ja ruumi, milleks jõulud on.
2. Jõulueelne suurkoristus tasub suurelt ette võtta
21.12 on toomapäev, mis toob jõulud majja. Toomapäeva tähendust võib mõista mitmeti, esiteks seos toomisega, ehk see on viimane päev, mil paslik tuua tagasi laenatud esemed, maksta aasta vältel võetud võlad jne. Teiseks on Must ehk Tahma Toomas nii aasta pimedaima aja lõppemise kui ka pühade-eelse suurpuhastuse tähiseks. Sel päeval peavad puhtaks saama kõik põrandad ja laed, sahvrid ja sahtlid. Seega toomapäevaks olgu kõik lõppeva aasta tööd tehtud, läpakad sahtlisse lükatud ja õige aeg võtta ette üks korralik suurkoristus!
3. Kodu kaunistamise ja kaitsmise olulisus
Toomapäeva toimetuste hulka kuulub ka oma kodu ohutamine ja piiramine. Inimeste ja majapidamise kaitsmiseks ning selleks, et oleks õnne, tehakse mitmesuguseid ohutisi. Näiteks tubadesse kaabitakse pisut hõbevalget või raputatakse soola või siis tehakse kadakasuitsu.
Ohutised on samuti kõikvõimalikud jõuluks valmistatud krässid, tähed ja ristid.
Praegusel ajal on kuused jõulude sümboliks saanud. Huvitav on aga teada, et meie rahvani jõudis see mood mõisa, kiriku ja linna eeskujul 19. saj. keskel. Enne seda toodi jõuluks tuppa puhtad kuldsed õled, mis tekitavad jõulurõõmu ja elevust, nendega saab mängida, nendel saab pikutada, neist saab meisterdada. Õled toovad õnnistust ja tervist, selles on maarahva jõulude põlist väge.
4. Kingi aega ja lähedust
Ehk on lohutav teada, et kingituste tegemine, eriti aga nende pärast arust ära minemine, ei kuulu põlisesse jõulukombestikku. Toomapäevast algavad jõulud ning siit peale võib teha üksnes neid töid, mis on vajalikud pühade pidamiseks. See on aeg, kus koos päikesega peaks puhkama ka inimene. Poode mööda kingitusi otsides kulutatud aja võiks aga kinkida hoopis oma lähedastele – lülitage ekraanid välja, vaadake silma, jutustage, kallistage, meenutage, mürage ja mängige.
5. Mida panna jõululauale?
Kindel on see, et jõuluaud peab olema uhkelt, lausa priiskavalt kaetud. Usutakse, et peres, kus ei valmistata jõuluroogasid, pole järgmisel aastal midagi head loota. Laual peaks kindlasti olema õlu, sealiha, jõululeib ja jõuluvorstid ja kõik ikka enda tehtud! Tavalised jõulutoidud on veel pähklid, kapsad, keedetud oad, herned, naerid, kala ja või.
6. Ära unusta lähedaste hingi kostitada
Jõulu ajal on lähedast hinged kodus käimas ja kehtib uskumus, et kui mõni toidupala kukub laua alla, ei tohi seda üles võtta. Ja üldse oleks parem jõuluajal laua ja voodi alla valgust mitte näidata ega sinna kiikamas käia.
Jõuluöödel, eriti vana-aastaõhtul, soovitatakse üleval olla, mängida, jutelda ja mõistatada. Kui muidu ei jaksa, siis kasvõi vahetustega, aga tasub meeles pidada, et magajatega kõiksugu tempe visatakse. Eri tavad on ka jõuluajal magamise kohta: kui ikkagi magama heidetakse, siis soovitavalt põrandale ja täies riides.
7. Päikeseaasta lõpu ja uue aasta alguse headloovad tavad
24.12 on pühadelaupäev. Selle päeva tähtsaim tava on saunaskäimine. Saun pannakse kütte juba hommikul ja enne pimedat peab kindlasti saunas käidud olema. Pühadelaupäeva saunaskäiku tuleks suhtuda kui erilisse rituaali. Õige saun puhastab nii keha kui hinge. Kellel pole kuidagi võimalik saunas käia, võib end ka jooksva vee all puhtaks küürida, et puhta meele ja kehaga uuele päikeseaastale vastu astuda.
Nii nagu jaanipäev ja tuli, käivad ka jõulud ja elav tuli kokku. Esivanemad on pühade ajal põletanud nii peerge kui küünlaid. Jõulutuli ei pea jääma tegemata ka tänapäevases küttekoldeta korteris - ahjutäit puid võib asendada ka tilluke laastulõke keraamilisel- või metallalusel. Jõuluöine tuli ennustab: kui suits tõuseb otse üles, laabub järgmisel aastal kõik hästi.
25.12 läheb päike päevapesast valguse ja suve poole liikuma, algab uus päikeseaasta Uue aasta hommikul võiks kogu pere värske veega nägu pesta. Vee väe suurendamiseks pannakse vette hõbedat ja pussnuga. Näo pesemine toob uueks aastaks selged silmad ja selge meele, tervist, virkust ja hea jume. Selline taig võib anda lausa erilise selgeltnägemise võime. Perele toob eriliselt õnne, kui aasta esimeseks külaliseks on meesterahvas, kes soovib head uut aastat!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar