Raamatu ja roosi päev

Raamatu ja roosi päev (ka rahvusvaheline raamatu ja autoriõiguste päev) on 23. aprillil tähistatav raamatupüha. Eri maades on sel erinev nimetus ja tähendus.
Kataloonias on 23. aprill kui püha Jüri päev olnud juba 1436. aastast ka "roosipäev", mil armsamad kinke vahetavad, sarnaselt tänapäeval levinud valentinipäevaga. Raamatu ja roosi päevaks muutus see 1920. aastatel. Eri andmeil kas 1923. või 1926. aastal vahetati Kataloonias sel päeval esmakordselt raamatuid. Teise versiooni kohaselt pärineb püha idee Barcelona raamatukaupmehelt, kes raamatumüügi suurendamiseks leiutas uue kombe: sel päeval kinkigu iga mees naisele roos ja naine mehele raamat.
15. novembril 1995 kuulutas UNESCO 23. aprilli rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks (World Book and Copyright Day või International Day of the Book, resolutsioon nr 3.18).
Tänapäeval toimuvad maailmas mitmel pool 23. aprillil raamatulaadad või muud kirjandusüritused. Hispaanias loetakse kahepäevasel lugemismaratonil ette Miguel de Cervantese raamat "Don Quijote" ning Alcalá de Henareses annab Hispaania kuningas üle Miguel de Cervantese auhinna. Suurbritannias ja Iirimaal tähistatakse raamatupäeva märtsi esimesel neljapäeval, et see ei langeks koolides lihavõttevaheajale. Rootsis on tähtpäeva nimetus Världsbokdagen ('maailma raamatupäev'), 2000. ja 2011. aastal tõsteti see lihavõtete vältimiseks 13. aprillile.
23. aprill on tähtis ka kirjandusloos. Tuntud autoritest sündisid sel päeval Maurice DruonVladimir NabokovManuel Mejía Vallejo ja Halldór Laxness, surid aga Miguel de CervantesInca Garcilaso de la Vega ja William Shakespeare (kõik kolm 1616. aastal).
Eestisse jõudis raamatu ja roosi päeva tava 1998. aastal. (Vikipeedia)
Otepää Gümnaasium – Lehekülg 17 – kingib võtme tulevikku

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar