Rahvatarkusi ..

 Ussikuninga rahva pidupäev ( Viide :Ahto Kaasik)

Vabariigi aastapäev 24.02 on vanarahva sõnul ussi äratamise päev. Sel päeval tõusvat maod elule ja hing tulevat sisse igasugu mutukatele.
Rahvatarkus jagab selleks päevaks rohkelt õpetusi suviseks putukate tõrjeks, madude vältimiseks ja ilmaennete lugemiseks. Rahvalik etikett sel päeval külaskäike ei soosi, kuid pakub igasugu eriroogasid. Kooki saab ja viin on samuti omal kohal kuid üksnes Saaremaal Ansekülas enne päikesetõusu ja sealiha kõrvale.
Madudel on rahvakultuuris silmatorkav koht. Kodumaod - kaitsvad ja õnne toovad hingeloomad - on olnud esivanematele kallid. Eesti taludes on madusid kaitstud ja toidetud paiguti veel 20. sajandil. Ehk pole juhus, et Eesti Vabariik kuulutati välja just ussi äratamise päeval. Põlise rahvana on meil juuri ja sügavust rohkem kui mahub pidukõnedesse ja kooliõpikutesse.
Seetõttu pole üllatav, et Eesti riigivapiks on pakutud kunagiste okupantide aadlivappi ehtiva kolme lõvi asemel põlismaist ussikuningat. 1915. aastal valmis Oskar Kallise kavandi järgi seinavaip Ussikuningas, mis kaunistas hiljem kuni 1940. aastani Kadriorus presidendi lossi. Eesti pärimuslugude ainetel loodud taiesest on saanud üks rahvakunsti tunnusmärke. Ussikuningast õhkub väärikust, esivanemate tarkust ja salaväge. Nii on Mark Soosaar pakkunud, et Ussikuningas võiks saada Eesti riigivapiks:
"Ma ei usu, et lõvid (või leopardid?) suudaksid hästi Eestit kaitsta. Lumes ega jääs ei saa nad vist üldse hakkama! Küll on meie mütoloogias tähtis koht ussikuningal.
Lääne-Eesti pulmavaipadest leiame sageli tugeva kaitsemaagilise mao-ornamendi, siksakiline ussikiri kaunistab alati kihnu pruudi uigu, mille all noorik peigmehe majja tuuakse. See kaitseb naist eluteel. Miks ei võiks ussikuningas valvata kogu Eesti rahvast?"
Maod valvavad Eesti perede ja kodude kõrval ka ussi äratamise päeval välja kuulutatud Eesti Vabariiki. Oleme ussikuninga rahvas. Head Eesti Vabariigi aastapäeva!
Mida kõnelevad kroonikad ja rahvapärimus meie rahva maolembusest ja ussi äratamise päevast, saab lugeda siin: https://www.maavald.ee/uudised-10230-2017/5142

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar