29. septembril

Kolmapäeval, 29.09. on kasupäev, mis on tähtsamaid pühi maarahva aastaringis. Kasu- ehk mihklipäev on sisult sügisene pööripüha. Nagu pööriajal ikka, kaetakse rikkalik toidulaud, viiakse pühapaika andi, lauldakse ja tantsitakse ning ennustatakse talveilmasid ja inimsaatust. Sellest, kuidas kasupäeva peetakse, sõltub see, kuidas inimese käsi talvel käib.

 Elad sa külas või linnas, su toidu annab maa ja vesi. Kui pisut püüda, on võimalik aduda koos vanarahvaga, et toit tähendab elu. Toit aga kasvab põllul, heina- ja karjamaal, metsas ja kalavetel. Sõnaga, elusas ja hingestatud loomas, mis on täidetud erinevate vägede, hingede, haldjate ja jumalatega.

Kasupäevaks on kogutud toit järgmiseks seitsmeks kuuks ning seeme järgmiseks külviks. Seega on aeg tänada maaema, taevasisa, veeema, põldu, nurme, metsa, tuult, vihma, päikest ning Setomaal ka kasvujõudu andvat Pekot.
Kasupäev on suur püha, on maarahvas mitut puhku rõhutanud. See on pere- ja külapidude päev, mille juurde varem kuulus andide viimine ja palved. Nagu teistelgi pühadel on nüüd aeg maha võetud. Eluruumid on hoolega koristatud. Kasupäeva laupäeval on saunas haritud nii hinge kui keha. Nüüd võib püha tulla inimese ja ta koja peale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar