Aasta linnu tiitlit kannab tänavu metskurvits

 Tänavune aasta lind on metskurvits ehk nepp, kes on tuntud oma kevadise mängulennu poolest.


Metskurvits, nagu ütleb ka tema nimi, on metsas elav kurvitsaline, kes tegutseb valdavalt hämaruses ja öötundidel. Oma varjatud eluviisi tõttu on liik raskesti uuritav ning seetõttu temast väga palju ei teata. Vaid kevadise mängulennu ajal kaotavad isaslinnud neile omase valvsuse ning näitavad ennast õhtuhämaruses territooriumilende tehes.

Metskurvitsate arvukus on kogu tema levikuareaali ulatuses juba aastakümneid langenud ning selle peamisteks põhjusteks ei peeta niivõrd jahisurvet, kuivõrd elupaikade hävimist ja kliimamuutusi.

Metskurvitsa aastal saavad huvilised osa võtta loodusõhtutest, foto- ja videovõistlusest ning jutuvõistlusest. Plaanis on ka metskurvitsatele GPS-seadmete paigaldamine lindude mängulennu jälgimiseks ning tulemuste jooksev kajastamine aasta linnu blogis. Aasta linnu tutvustamiseks valmib ka lühifilm.

Metskurvitsa aasta tegevustega saab end kursis hoida lehel www.eoy.ee/metskurvits ja Eesti Ornitoloogiaühingu Facebooki lehel (teemaviited #aastalind2022 ja #metskurvits).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar