Head proovimist, hoiame vanu kombeid.

 top feature image

KARTULIVORSTID VIGALA MOODI

Selle aasta kevadel osalesid Eesti Folkloorinõukogu pärimusinkubaatoris mitmete Eesti piirkondade folkloorirühmad, nende hulgas Vigala folklooriselts Kiitsharakad. Oma pärimuse ja paikkondlike eripärade tutvustamise ja edasi õpetamise käigus valmisid Kiitsharakatel Anneli Ülemaante eestvõtmisel alati Vigala kandi jõululaual olevad kartulivorstid. Või kas on ikka alati?Anneli ise on pärit Vängla külast, kus tehti tegelikult ainult valgeid tanguvorste, kuid tänu tema naaberkülast Avastest pärit isale Einarile sattusid nende pere jõululauale ka kartulivorstid. Kuna Einar Ervini ema Valve neid alati tegi, ei olnud ka Anneli emal Mailel ja tolle emal Lindal muud võimalust, kui kartulivorstitegu ära õppida. Nii juhtuski, et Anneli pere jõululauale on valgete tanguvorstide asemel jäänud täna vaid maitsvad kartulivorstid. 

Et need tõesti niivõrd isuäratavad on, oleks lausa patt jätta retsepti jagamata!

Kartulivorstide retsept

Vaja läheb: 
puhastatud seasoolikaid  
1,5 kg kartuleid  
700 g pekisemat sea suitsuliha (peekon, põsk) 
3-4 sibulat  
1-2 küüslauguküünt  
maitsestamiseks soola, ürte ja pipart, soovi korral köömneid 
õli 

Valmista kartulivorste nii: 

  1. Koori ja tükelda kartulid väikesteks kuubikuteks. 
  1. Haki peekon, sibul ja küüslauk ning prae pannil kuldpruuniks. 
  1. Sega praetud lihasegu hakitud kartulite ja maitseainetega ühtlaseks massiks.  
  1. Topi segu lehtri abil puhastatud seasoolikatesse ja valmista endale sobivas suuruses vorstid, tehes soolikate otstesse sõlmed, keerates need hambatikuga kinni või kinnitades need tugevama (linase) niidiga. Tähtis on, et soolikad ei oleks tihkelt täis topitud, vaid pisut lapikud, et need keetmisel lõhki ei keeks. 
  1. Tee igasse vorsti terava noaotsaga mõned augud.  
  1. Tõsta potti vesi, lisa sool ja kuumuta umbes 90 kraadini. 
  1. Lisa vorstid ja keeda mõõdukal kuumusel 15 minutit. Liiga kuumas vees lähevad vorstid lõhki. Keetmine on vajalik, et vorste oleks võimalik külalistele kogu pika pühadeperioodi lauale panna. 
  1. Küpsetada ahjus 200-220oC juures kuldpruuniks, vahepeal keera vorstil külge. 

Hea teada! Vorste saab küpsetada ka pannil, nagu seda tehakse Velise ja Nurtu kandis.  


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar