Heljo Mänd 95

 "Õnnelik on see inimene, kes oskab näha maailma ka läbi lapse silmade. Värve on rohkem, siirust ja helgust samuti."

Täna on Heljo Männi 95. sünniaastapäev.
Heljo Mänd on kirjutanud ligi 150 teost, suures osas lastele, kuid elu viimastel aastatel üha rohkem täiskasvanutele – asjaolu, mis sageli tema hinnangul kahe silma vahele jäänud. «Mul ei ole midagi selle vastu, et ma siin olen lastekirjanduse vanaema, aga minus on nii oluline tahk jäänud märkamata,» on ta ise öelnud.
Heljo Mänd on avaldanud värsi-, proosa- ja näidendiraamatuid lastele ja üle 30 raamatut täiskasvanutele, kuuldemänge, lastenäidendeid, TV-stsenaariume („Mõmmi ja aabits”, „Nõiakivi”), tõlkinud lasteluulet ja -proosat vene, inglise ja saksa keelest. Tema lasteraamatuid on tõlgitud enam kui 20 keelde.
Heljo Männi esimene raamat, luulekogu väikelastele „Oakene” märkis uue kunstilise kvaliteedi tekkimist eesti lastekirjanduses. Nii luules kui proosas saavutab ta lugejaga hea kontakti talle omase lapseläheduse tõttu, mis väljendub mängulisuse, elava fantaasia, huumori ja värvika kujundlikkuse kaudu.
Oma mälestusteraamatus „Väikesed võililled“ on kirjanik võrrelnud iga mälestuskildu kollase võilillega, mille ta on oma lapsepõlvest kaasa noppinud. Neid mälestuste kollaseid võililli on ta ka ise oma elus ja loomingus kasvama pannud ja nende pehmust, soojust ja päikselisust võib leida igast tema teosest.
May be an image of 2 inimest ja vabas õhusAnneli Lamp, Reinu Vader ja veel 16




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar